Üzemeltetés - Energiapaletta

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Üzemeltetés

Fűtés, melegvíz

LINKEK

Gázminőség
Sokszor merül fel a földgáz használatakor, hogy milyen minőségben kapjuk a gázszolgáltatótól a gázt, valóban azzal a fűtőértékkel rendelkezik-e, ami a számlákban szerepel. A Magyar Energia Hivatal tájékoztatást adott ki a gázminőséggel kapcsolatban, ami a következő linkre kattintva érhető el. (A dokumentum olvasásához szükség van az Adobe Reader segédprogramra, amely a www.adobe.com honlapról ingyenesen letölthető.)
Gázminőség

Gyakori kérdések az új földgázellátásról
A lakosság jobb tájékoztatása érdekében a Magyar Energia Hivatal folyamatosan frissíti a "Gyakori kérdések az új földgázellátásról szóló törvény által érintett területekkel kapcsolatban." kérdéseket és válaszokat tartalmazó internetes kiadványát. A kiadvány a következő linkre kattintva érhető el. (A dokumentum olvasásához szükség van az Adobe Reader segédprogramra, amely a www.adobe.com honlapról ingyenesen letölthető.)
Tájékoztató

A földgázos fogyasztói berendezések felülvizsgálata
A földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény 22. § (7) bekezdése szerint: "A csatlakozóvezeték és a fogyasztói berendezés üzemképes és biztonságos állapotban tartása az ingatlan tulajdonosának, használójának a kötelessége; ennek megfelelően köteles gondoskodni azok rendszeres karbantartásáról, javításáról és szükség szerinti cseréjéről, és azok legalább ötévenkénti műszaki biztonsági felülvizsgálatáról.". Ez nemcsak biztonsági, hanem energiagazdálkodási szempontból is fontos. A felülvizsgálatra jogosult gázszerelők jegyzékét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal vezeti. A jegyzék a következő linkre kattintva érhető el. (A dokumentum olvasásához szükség van az Adobe Reader segédprogramra, amely a www.adobe.com honlapról ingyenesen letölthető.)
Jegyzék elérhetősége

Gázégő lángja
A megfelelően beszabályozott gázégő lángja kék színű, a lángcsúcsoknál lilás színárnyalattal. Ha a láng színe egyforma világoskék, vagy szinte nem is látszik, akkor a szükségesnél nagyobb, ha viszont a láng vöröses, vagy narancssárga színű, akkor a szükségesnél kisebb a légmennyiség. Mindkét utóbbi esetben az égés hatásfoka kisebb, mint a jól beszabályozott készüléknél, ezért a gázfogyasztásunk a szükségesnél nagyobb lesz. Ezért ha a láng színe alapján úgy ítéljük meg, hogy a gázégőnk nincs jól beszabályozva, forduljunk szakemberhez.


Kondenzációs kazánok hatásfoka
Az energiatakarékos vásárló megnézi a kazán műszaki leírásában, hogy mennyi is a berendezés hatásfoka. A hatásfok meghatározását úgy ismerjük, hogy ugyanazon idő alatt, a kinyert és a bevitt energia hányadosa, ami ugye a veszteségek miatt kevesebb szokott lenni százalékosan mint 100. A kondenzációs kazánoknál viszont azt látjuk, hogy a hatásfoka pl. 108 %. Mielőtt azt hinnénk, hogy itt energiát nyerünk, sajnos tudnunk kell, hogy a bevitt energia kiszámításakor a tüzelőanyag alsó fűtőértékével számolnak, ami nem veszi figyelembe az égéstermékben lévő nedvesség párolgáshőjét. Úgy volna korrekt, ha a felső fűtőértékkel (égéshővel) számolnának, mert akkor a hatásfok  természetesen a kondenzációs kazánoknál is kisebb lenne, mint 100.

Programozható termosztát
Az egyedi központi fűtéses lakások tulajdonosainak érdemes programozható termosztátot beszereltetniük, mert ezzel jobban kézben tudják tartani a fűtési költségeiket. Mindenképpen célszerű szakembertől megkérdezni, hogy az adott fűtési rendszerhez és berendezésekhez milyen típusú termosztátot szerezzenek be, és a beépítést villamos szakemberrel elvégeztetni. Nagyon fontos annak eldöntése, hogy a termosztátot vagy annak hőmérséklet érzékelőjét a lakásban hol helyezzük el, mivel a termosztát az ottani hőmérsékletet érzékelve kapcsolja be ill. ki a fűtést. Rosszul beszabályozott fűtőrendszer esetén a lakásban jelentős hőmérséklet különbségek alakulhatnak ki.

A termosztát elhelyezése
Egyedi központi fűtésnél általában termosztáttal szabályozzák a fűtési rendszer működését. Minél nagyobb a ház vagy a lakás, annál fontosabb, hogy a termosztátot, vagy annak hőmérséklet érzékelőjét a lakótérben hova helyezzük el. Egy tökéletesen kialakított fűtési rendszernél bármelyik helyiséget kiválaszthatjuk, mert a többi helyiségben automatikusan kialakul a méretezett hőmérséklet. Sajnos a fűtési rendszerek általában messze vannak a tökéletestől, ezért célszerű a leghidegebb állandó tartózkodásra használt helyiséget kiválasztani. Így ott biztosan elérjük a termosztáton beállított hőmérsékletet, a többi helyiségben pedig túlfűtés esetén helyileg tudjuk a radiátorok szelepeivel a hőmérsékletet a kívánt értékre csökkenteni. Ha nem akarjuk kézzel szabályozni a radiátorokat, akkor beépíthetünk automatikusan működő termosztatikus radiátor szelepeket is. Fontos, hogy a termosztát a kiválasztott helyiségen belül kb. 1,5 m magasságban olyan helyre kerüljön, ahol a korrekt hőmérséklet-mérést nem zavarja semmi (pld. huzat, külső hideg fal, háztartási gép melege, stb.).

HÍRDETÉSEK

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz