Üzemeltetés - Energiapaletta

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Üzemeltetés

Villanyáram

LINKEK

Gyakori kérdések az új villamos energia ellátásról
A lakosság jobb tájékoztatása érdekében a Magyar Energia Hivatal folyamatosan frissíti a "Gyakori kérdések és válaszok a villamosenergia-piacon bevezetett szabad fogyasztói választási lehetőséggel kapcsolatban (lakossági fogyasztók részére)." kérdéseket és válaszokat tartalmazó internetes kiadványát. A kiadvány a következő linkre kattintva érhető el. ( A dokumentum olvasásához szükség van az Adobe Reader segédprogramra, amely a www.adobe.com honlapról ingyenesen letölthető.)
Tájékoztató

Energiapersely
Az ELMŰ és ÉMÁSZ áramszolgáltató cégek új tájékoztató honlapot indítottak, ahol a lakossági fogyasztók is hasznos tanácsokat találnak az energiafelhasználás területéről. Az oldal rovatai többek között energiatakarékossági tippeket adnak a mindennapi otthoni tevékenységekhez, taglalják az építkezés és felújítás energiatakarékossági követelményeit és ismertetnek néhány alternatív energia megoldást. A honlap a következő linkre kattintva érhető el.
Energiapersely

Garantált szolgáltatások
A lakosság előtt nem általánosan ismert, hogy a Magyar Energia Hivatal határozatban írta elő az áramszolgáltatók részére a szolgáltatások minimális minőségi követelményeit, aminek nem teljesítése esetén bírságot szabhat ki. A Hivatal a bírságtól eltekint, ha a szolgáltató a fogyasztónak kötbér fizetéssel garantálja – rendkívülinek nem tekinthető időjárási feltételek között - a szolgáltatást. A szolgáltatók az üzletszabályzatukban rögzítik a garantált szolgáltatásokat, amelyek nem teljesítése esetén kötbért kötelesek a fogyasztónak fizetni. Mivel a kötbér fizetését a szolgáltató fogyasztói igénybejelentéshez is kötheti, ami viszont határidős, célszerű áttanulmányozni az áramszolgáltatónk üzletszabályzatát.
A szolgáltató kötbér fizetése természetesen nem zárja ki, hogy jogos kárigényünket is érvényesítsük.


Modern eszközök és áramfelhasználás
Egyre több háztartásban van számítógép és hozzá tartozó eszköz (nyomtató, szkenner, másoló, stb.). Ugyanez mondható el a mobilokról és más hordozható kütyürékről, amelyek akkumulátorait tölteni kell. A vizsgálatok szerint nagyon sok felesleges áramot használunk el, ha nem kapcsoljuk ki használaton kívűl ezeket a készülékeket, illetve ha feltöltés után nem huzzuk ki az akkumulátor töltőt.

HÍRDETÉSEK

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz