Rendszerek - Energiapaletta

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Rendszerek

Fűtés, melegvíz

LINKEK

Fűtési rendszer tervezése
Minden építkező szembekerül azzal a problémával, hogy milyen fűtési módot alakítson ki az otthonában. Különösen nehéz a választás most, amikor nagymértékben megemelkedtek az energia árak, nagyon sok gyártó termékéhez hozzá lehet férni és megjelentek a piacon a megújuló energiát használó termékek is. Egy kialakított rendszeren már nagyon nehéz változtatni, ezért a mostani döntésünk évtizedekre meghatározza, hogy milyen komfortosan érezzük magunkat a lakásunkban és mennyit költünk az energiára. Már nem lehet azt a gyakorlatot követni, hogy az építész először külön megtervezi az épületet, azután az épületgépész beletervezi a gépészeti berendezéseket. Már a tervezés szakaszában egységesen kell az energiafelhasználás szempontjából kezelni az épületet és környezetét, hogy a legoptimálisabb megoldásokat alakíthassuk ki.

Lakossági fűtési rendszerek
Ma már sokféle megoldással találkozunk, és mindegyiknek vannak hívei és ellenzői is. Természetesen célszerű konzultálni szakemberrel, de végső a döntést a tulajdonos hozza meg, mert a létesítés és üzemeltetés költségeit neki kell viselnie. Mivel minden eset egyedi, és a külső feltételek is gyakran változnak, a helyes döntés folyamatát érdemes áttekinteni.
A fűtési rendszernek három funkciója van: a hőfejlesztés, a hőelosztás és a hőleadás.
Hőfejlesztés:
A hőfejlesztés funkciónál először választani kell energiahordozót. Itt is különböző szempontok jöhetnek szóba: elérhetőség, kényelem, ár, ellátásbiztonság.
A földgáz kényelmes, minősége állandó, az ellátása biztosított, jól szabályozható, változatos és jó hatásfokú tüzelőberendezések kaphatók hozzá, a beruházási költségek kedvezőek, viszont az ára most is magas és további növekedés várható.
A tüzifa jóval olcsóbb, mint a földgáz, a beruházási költségek kedvezőek, az ellátással nincs gond, viszont külön gondoskodni kell a szállításáról, a tárolásáról és a tüzelőberendezésbe juttatásáról, a minősége változhat, a tüzelőberendezésekben nincs nagy választék, a tüzelése rosszul szabályozható.
A tüzelőolaj kiment a divatból, mivel az ára hasonló a földgázéhoz, a beruházási költségek sem alacsonyabbak, a használata viszont a jóval kényelmetlenebb.
A pellet kiküszöböli a tüzifa szabályozási és minőség-változási problémáit, viszont a kapható tüzelőberendezések még nem igazán kiforrottak, a tárolását ugyanúgy meg kell oldani, a jelenlegi alacsony kereslet miatt az ellátása nem zökkenőmentes és az ár további alakulása is bizonytalan.
A napenergia ingyen van, használatában jelentős fejlődés történt, szélesedett a beszerezhető berendezések köre, viszont a beruházási költségek magasak és a változó időjárási viszonyok miatt használata csak kiegészítő jellegű lehet.
A föld és levegő hője szintén ingyen van, de a kinyerésére alkalmazott hőszivattyú működtetéséhez villamos energiát kell felhasználni, és ez, valamint a hőszivattyús rendszer magas beruházási költségei miatt a megtérülési idő eléggé hosszú.
A hőfejlesztő funkció másik eleme a hőfejlesztő berendezés, amit természetesen döntően befolyásol a választott energiahordozó. Itt a lényeges szempontok: ár, teljesítmény, hatásfok, szabályozhatóság, minőség, szervízháttér.

A hőfejlesztő berendezés teljesítményét gondosan kell megválasztani, mert az szükségesnél alacsonyabb teljesítmény ellátási gondokhoz vezet, a szükségesnél magasabb teljesítmény pedig felesleges beruházási költséget és a nem optimális működés miatt magasabb üzemeltetési költséget eredményez.
A hőfejlesztő berendezés hatásfoka (adott idő alatt a berendezésből kijövő és a felhasznált energiahordozóval oda bevezetett hőmennyiség hányadosa százalékban kifejezve) nagyon lényeges az egész fűtési rendszer energiatakarékos működése szempontjából. Ezt a berendezés kiválasztásával (pl. a kondenzációs kazán hatásfoka lényegesen magasabb a nem kondenzációs kazánénál), és rendszeres karbantartásával érhető el.
A hőfejlesztő berendezés szabályozhatósága azért fontos, mert minél jobban tud illeszkedni a berendezés által leadott hőmennyiség a mindenkori hőigényekhez, annál kisebb a veszteség.
A hőfejlesztő berendezés minősége a tartósság szempontjából lényeges, vagyis itt mérlegelni kell a berendezés árát és a várható élettartamát.
A jó szervizháttér egy hőfejlesztő berendezésnél alapvetően fontos, mert a berendezés tartós kiesése nem engedhető meg.
Hőelosztás:
Nem elég a szükséges hőt előállítani, hanem el kell azt juttatni a hőleadó berendezésekhez. Minél nagyobb és összetettebb a fűtendő lakás vagy ház, annál fontosabb a hőelosztó rendszer.

A hőelosztó rendszert ugyanúgy méretezni kell, mint a hőfejlesztő vagy a hőleadó rendszert. Sajnos erre sokszor nem fordítanak kellő figyelmet.  A leggyakoribb melegvizes fűtési rendszereknél a hőelosztó rendszert nemcsak hőtechnikai, hanem hidraulikai szempontból is méretezni kell, mert nem mindegy, hogy a fűtővíz hogyan áramlik a csővezetékekben a hőtermelő berendezéstől a hőleadó berendezésekig.

Hőleadás:

A lakossági fűtési rendszerek nagy többségénél radiátorokkal oldják meg a hőleadást. A radiátorok nagyobbrészt az általuk keltett légmozgás útján melegítik fel a szoba levegőjét (konvekciós hőleadás) és kisebbrészt sugárzás útján közvetitik a hőt.
Elektromos vagy gázüzemű vízmelegítő
A mai energiaárak mellett fontos tudni, hogy a melegvízet elektromos vagy gázüzemű vízmelegítővel állítsuk elő. Mivel 1 köbméter földgáz fűtőértéke 9,5 kWh, 88 %-os hatásfokkal számolva a gázüzemű vízmelegítőben 1 köbméter földgáz eltüzelésével kb. 8,4 kWh hőenergia hasznosul. Az elektromos vízmelegítőben a mérőórán mért teljes áramfogyasztást hasznosnak tekintjük. A mai - támogatás nélküli - lakossági árakat figyelembe véve így 1 kWh hőtartalmú melegvíz előállítása elektromos árammal kb. háromszor drágább, mint gázzal. Viszont elektromos hálózat szinte minden lakásban van, földgázról viszont ez nem mondható el. Ezért ott, ahol már megfelelő kapacitású gázvezeték van a lakásban, és sok melegvizet használnak, feltétlenűl érdemes gáztüzelésű vízmelegítőt használni. Viszont ahol nincs gázvezeték, és kevés melegvíz fogy, ott érdemesebb az elektromos vízmelegítő mellett maradni, mivel a gáz bevezetésének költsége csak lassan térülne meg.

HÍRDETÉSEK

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz