Rendszerek - Energiapaletta

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Rendszerek

Villanyáram

LINKEK

Kell-e félnünk az áramkorlátozástól?
Az újságok beszámoltak arról, hogy 2007. május 21-én  délután több, egyidejüleg fellépő esemény (a nagy meleg miatti többlet áramigény, karbantartás miatti tervszerű leállás, váratlan műszaki meghibásodás) következtében átmeneti áramhiány lépett fel az országos rendszerben. Ezért az előre rögzitett menetrend szerint, bizonyos nem lakossági fogyasztóknál átmeneti terheléskorlátozást rendeltek el.
Kell-e tartanunk lakossági áramkorlátozástól?
Rövid távon biztosan nem. A rendelkezésre álló kapacitásokat és a fogyasztás alakulását figyelembe véve, a következő néhány évben várhatóan nem lesz hiány, és a lakossági fogyasztók a korlátozási menetrend végén vannak.
Hosszabb távon, főleg a régi erőművek leállása miatt, a megfelelő kapacitás biztosítása érdekében, új erőművek építésére, illetve a jelenlegiek bővítésére lesz szükség.

Villamos készülékek készenléti áramfogyasztása (EU)
Hatályba lépett az Európai Közösség irányelve, amely az elektromos és elektronikus háztartási és irodai berendezések készenléti és kikapcsolt üzemmódban fellépő energiafogyasztása tekintetében környezetbarát tervezési követelményeket állapít meg. Az irányelv többek között meghatározza az új berendezések készenléti és kikapcsolt üzemmódban fellépő maximális energiafogyasztását. Ameddig megjelennek ezek a korszerű berendezések a boltokban, addig is tehetünk az energiafogyasztásunk csökkentéséért, ha a villamos háztartási és irodai készülékeinket használaton kívül teljesen leválasztjuk a villamos hálózatról.

Egy vagy több fázis a lakóházakban
Új építésű lakóházaknál merül fel az a kérdés, hogy egy vagy több villamos fázist vezessünk-e be a házba. Bizonyos készülékek (pl. háromfázisú villanymotorok) használata esetén természetesen mind a három fázist be kell vezetni, de ha ilyen nincs, akkor is meg lehet gondolni, hogy mit válasszunk. Energetikai szempontból nézve a több fázis nagyobb üzembiztonságot jelent, mert egy fázis kiesése esetén nem marad teljesen áram nélkül a lakás. Ilyenkor jól meg kell tervezni, hogy miként osszuk meg a lakást az egyes fázisok között, figyelembe véve az ott várhatóan használt villamos berendezések névleges teljesítményeit és a használatuk egyidejűségét. Természetesen villamos hálózatot csak megfelelően képesített szakember tervezhet és kivitelezhet.

HÍRDETÉSEK

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz