Költségek - Energiapaletta

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Költségek

Villanyáram

LINKEK

Villamos tarifa kalkulátor
A Magyar Energia Hivatal honlapján egyszerű, de jól használható villamos tarifa kalkulátor található. A kalkulátor segítséget nyújthat például az áramszámla ellenőrzéséhez, a korszerű háztartási berendezés vásárlásával elérhető megtakarítás kiszámításához. A kalkulátor használatához ismernünk kell az áramfogyasztó berendezések típusát, darabszámát, teljesítményét (W-ban), napi vagy havi használati idejét, valamint a vizsgált áramfogyasztás díjtételét. A kalkulátor a 2006. augusztus 1-jén hatályba lépett 48/2006. (VII. 21.) GKM rendeletben meghatározott díjtételekkel számol. A kalkulátor a következő linkre kattintva érhető el.
Kalkulátor

Áramszolgáltató választás
2008. január 1-től lehetővé tették minden fogyasztó számára a szabad áramszolgáltató választást. Az ehhez szükséges törvényeket megszavazta a parlament. A rendszert úgy alakították ki, hogy az áramellátás továbbra is garantált és biztonságos maradjon, a fogyasztók megfelelő védelméhez szükséges jogosítványokkal az illetékes állami szervek rendelkeznek. A kormány a lépésektől az áramárak csökkenését várja.

Mire elég az I. tömb mennyisége
Az "A" lakossági általános (a nap 24 órájában vételezhető) díjszabás megkülönbözteti az  1320 kWh/évet (illetve a 110 kWh/hónapot) meg nem haladó fogyasztást, amelynek a kedvezményes egységára  42,85 Ft/kWh. Az 1320 kWh/év feletti fogyasztás egységára valamivel magasabb, 44,40 Ft/kWh. Ha tudni szeretnénk mire elég az 1320 kWh/év villamos energia mennyiség, akkor legegyszerübb néhány, a háztartásban gyakran használt villamos készülék névleges teljesítményét (vagyis a villamos energiát, amit 1 óra alatt elfogyaszt) megnézni. A névleges teljesítmény és a használati idő szorzata adja a készülék villamos energia fogyasztását.

HÍRDETÉSEK

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz