Hőszigetelés - Energiapaletta

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hőszigetelés

Fűtés, melegvíz

LINKEK

Thermokeramikus membrán-technológia
A thermokeramikus membrán-technológián alapuló ThermoShield bevonat egy kivételesen erős tapadó képességű kötőanyag és üvegkerámia-golyók kombinációja, amely véd, szinez és energiamegtakarító rendszert alkot az épületeken. A bevonat alkalmazható kültérre és beltérre, homlokzatra és tetőre, fém és fafelületekre. Részletek a következő linkre kattintva érhetők el.
www.thermoshield.hu

Házak hőszigetelés vizsgálata
A házak hőszigetelési állapotának vizsgálatára ma már korszerű eszközök állnak rendelkezésre. Ilyen az infravörös hőtérkép kamera, amelynek használatával rögzíthetők és színes képeken kimutathatók a rosszul hőszigetelt területek (infravörös termográfia). A módszer lényege, hogy az infravörös kamera érzékeli a tárgyak elektromágneses sugárzását, és azt hőképpé alakítja. A kapott eredmények segítenek a helyes beruházási döntések meghozatalában. A vizsgálatról és az árakról a tevékenységet végző vállalkozásoknál érdeklődhetünk.

A csövek hőszigetelése
Ha a központi fűtési kazán a pincében található, és a pincét nem használjuk állandó tartózkodásra, akkor feltétlenül gondoskodni kell a csővezetékek hőszigeteléséről. A meglévő, régi hőszigeteléseket meg kell vizsgálni, hogy milyen állapotban vannak, és a sérült, átázott hőszigeteléseket újakra kell cserélni. Mindezt magunk is elvégezhetjük, mert a barkács áruházakban kaphatók különböző méretű, a csövekre felpattintható szigetelő csőhéjak. Fontos, hogy vásárlás előtt pontosan mérjük le a szigetelendő csövek külső átmérőjét és az azonos méretű csővezetékek hosszát. A vásárláskor pontosan mérjük meg a szigetelő csőhéj belső átmérőjét, hogy pontosan illeszkedjen a szigetelendő csőre. A szigetelő csőhéjat felhelyezés előtt a bejelölt vonal mentén hosszában fel kell bontani, majd a megfelelő csőre fel kell pattintani. A csőhéjból szükség szerint, éles késsel, tetszőleges hosszúságú darab vágható. Ha szükséges a csőhéj szorosabb rögzítése a csőre, megfelelő távolságonként szigetelő szalaggal tekerjük körbe a csőhéjat.


Falak utólagos hőszigetelése
Az egyik módszer a fűtési költségek tartós csökkentésére a falak utólagos hőszigetelése. Ez több szempontból is hasznos. A hőszigetelt falakon keresztűl kisebb a hőveszteség, ami a fűtési költségek csökkenését eredményezi. Mivel a hőérzetünk nemcsak a helyiség levegőjének hőmérsékletétől, hanem a hősugárzás miatt a falakétól is függ, ezért a hőszigetelés miatt magasabb hőmérsékletű falak mellett - ugyanolyan hőérzethez - alacsonyabb levegő hőmérsékletet kell tartanunk. A hőszigetelt falak csökkentik a penészképződés veszélyét is. Mivel a hőszigetelt falak a lakásban lévő elektromos berendezések, a napsugárzás és a bentlakók által termelt hőt jobban "bent tartják", alacsonyabb külső hőmérsékletnél kell a fűtést beindítanunk, ami szintén költségmegtakarítást eredményez. A falak külső hőszigetelése a jobb megoldás, mivel a belső hőszigetelésnél a fal eredeti belső felülete hidegebbé válik, aminek következtében a levegő nedvessége lecsapódhat rajta.

Hőszigetelő anyagok
A hőszigetelő anyagok lehetnek szálas, vagy habosított kialakításúak. Egy hőszigetelő anyag hőszigetelő képessége a térfogatsúly növekedésével romlik, szilárdsága viszont nő. Nagyon fontos a vásárlás előtt átgondolni, hogy mit, hol és hogyan akarunk hőszigetelni. Egy épület hőszigetelésénél ügyelni kell arra, hogy az egyes szerkezeti részeket közel azonos mértékben hőszigeteljük. Hőszigetelő anyagok: lenrost, parafa, fagyapot, faforgács, üveggyapot, kőzetgyapot, polietilén, polisztirol, poliuretán. A szigetelő anyag kiválasztásánál a felhasználási körülményektől függően vizsgálni kell a kopásállóságot, a tűzállóságot, a vízállóságot.

Zöldtető
A lapos tetőkön és teraszokon kialakított kertek, az un. zöldtetők, a szép látvány mellett energetikailag is kedvezőek, mivel jó hőszigetelést biztosítanak és hőt tárolnak. Nyáron hozzájárulnak a lakóterek mérsékelt hőmérsékleten tartásához, télen pedig a lehülés mértékét csökkentik. Mivel a zöldtető komplex rendszer, ezért csak megfelelően képzett építész, statikus, szigetelő és kertész szakemberek együttes munkájával létesíthetünk biztonságos és jól működő zöldkertet.

HÍRDETÉSEK

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz