Berendezések - Energiapaletta

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Berendezések

Fűtés, melegvíz

LINKEK

Földgáz H és földgáz S
A hőtermelő berendezések gyártói külön adják meg a berendezések jellemzőit a földgáz H, a földgáz S és a PB-gáz tüzelőanyagokra. A hazai fogyasztók földgáz ellátása kb. 80%-ban import eredetű és kb. 20 %-ban hazai forrásból származik. A hazai forrásoknál előfordul 2/H és 2/S minőségű földgáz is, amiből a ritkább 2/S minőségű földgáz alacsonyabb fűtőértékű (31,0 MJ/m3), mint az általában jellemző 2/H minőségű földgáz (34,2 MJ/m3). A háztartási fogyasztókat ellátó földgáz vezetékekben a földgáz fűtőértéke kis eltérésekkel 34,2 MJ/m3 körül ingadozik.

Melegvízkazánok CE megfelelőségi jelölése
A vásárolt melegvízkazánon található CE megfelelőségi jel mutatja, hogy a kazán megfelel a jogszabályokban meghatározott öko-tervezési és hatásfok követelményeknek. A megfelelőségi jel mellett a kazánnak rendelkeznie kell Európai Közösség megfelelőségi nyilatkozattal és megfelelőségi tanúsítvánnyal, valamint magyar nyelvű gépkönyvvel. Például: a megfelelőségi jel megléte esetén, névleges teljesítményen, egy 12 kW-os kazán hatásfoka nem lehet kisebb szabványos kazánnál 86 %-nál, kondenzációs kazánnál pedig 92 %-nál.

Kondenzációs gázkazán
A gáztüzelésű, központi fűtési rendszer létesítése vagy felújítása esetén érdemes kondenzációs kazán beszerése mellett döntenünk, mert így - a nem kondenzációs kazánhoz képest - éves szinten 20-25 % energia költséget is meg tudunk takarítani. A kondenzációs kazánban a keletkező égésterméket hőcserélőben lehűtik annyira, hogy az égés során keletkező vízgőz kondenzálódjon, és az így felszabaduló hőt hasznosítják. A földgáztüzelésnél a kondenzációs kazán azért ilyen előnyös, mert a földgáz magas hidrogén tartalma miatt az égéstermékben lévő vízgőz mennyisége jelentős. A kondenzációs kazán gazdaságos és biztonságos működéséhez az égéstermék elvezető és központi fűtési rendszereket megfelelően kell kialakítani, ezért a kondenzáziós kazán kiválasztását és beépítését bizzuk szakemberre.

Javítás-karbantartás jótállása
A háztartási berendezéseink energiafelhasználását jelentős mértékben befolyásolja azok állapota. Ezért a rendszeres karbantartás és szükség esetén a javítás elvégzése fontos feladat. Sajnos sokszor találkozunk nem megfelelően felkészült, rossz munkát végző szakemberekkel. Az egyes javító-karbantartó szolgáltatásokra vonatkozó kötelező jótállásról szóló 249/2004. (VIII. 27.) Korm. rendelet, a háztartási gépek és készülékek húszezer forint bruttó költséget meghaladó javítására, hat hónap jótállási kötelezettséget ír elő a vállalkozó részére. A vállalkozó köteles a fogyasztónak - külön kérés nélkül - jótállási jegyet átadni és jótállási igény esetén jegyzőkönyvet felvenni.

Infrafűtés
Érdekesség az infrafűtés, amikor a megfelelő hőérzetet infravörös sugárzás biztosítja. A sugárzófűtés esetén a léghőmérséklet alacsonyabb lehet, mivel a közvetlen hősugárzás miatt magasabb hőmérsékletet érzékelünk. Az infrafűtés pozitív hatással lehet az emberi testre.

Nyári karbantartás
Már a fűtési szezon után közvetlenül érdemes megszervezni, hogy a fűtési rendszer éves karbantartását mikor és kivel végeztetjük el. Figyelembe kell venni, hogy ősszel már nagyon nehéz megfelelő szakembert találni a sok megrendelés miatt. Biztonsági és fogyasztási szempontokból mindenképpen szükséges a tüzelőberendezések ellenőrzése, szükség szerinti koromtalanítása és beszabályozása. Ugyancsak nagyon fontos a tüzelőanyag (különösen a gáz) ellátó vezetékek tömörségének ellenőrzése, valamint az égéstermék elvezetők és a kémények ellenőrzése. A kazánoknál és boylereknél az esetleges vízkő lerakódást meg kell szüntetni. A központi fűtési rendszerből a vizet - a vízkő kiválás miatt - nem jó minden évben leereszteni, de az eltömődések megakadályozása miatt a rendszert időnként ki kell mosni. A karbantartási és javítási munkákat csak megfelelően felkészült, és az adott berendezésre jogosultságot szerzett szakemberrel végeztessük el. Célszerű, ha a szakember munkavégzését ellenőrizzük, és csak korrekt munkavégzés esetén fizetjük ki a számlát.

HÍRDETÉSEK

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz