Berendezések - Energiapaletta

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Berendezések

Villanyáram

LINKEK

Energiacimke
A villamosenergiát felhasználó háztartási berendezéseken érdemes megnézni az energiacimkét, mert ez tájékoztatja a vásárlót a készülék energiafogyasztásáról. A legjobbak kezdetben az "A" energiaosztályba tartozók voltak,  de mivel ilyen nagyon sok lett, megjelentek az "A+", sőt "A++" jelüek is. A további energiaosztályok: "B", "C", "D", "E", "F" és "G". A magasabb besorolású készülékek általában drágábbak is, ezért vásárlás előtt célszerű átgondolni a várható átlagos üzemelési időt és a rendelkezésre álló pénzkeretet, és ennek megfelelően dönteni. Hasonló árfekvésű készülékek közül mindenképpen a magasabb energiaosztályú termékeket érdemes vásárolni.

Jótállási időtartam
Az egyes tartós fogyasztási cikkek jótállására a 151/2003. (IX.22.) Korm. rendelet határoz meg előírásokat. A rendelet a Magyar Köztársaság területén fogyasztói szerződés keretében értékesített, a rendelet mellékletében felsorolt új tartós fogyasztási cikkekre vonatkozik. Ide tartoznak többek között: hűtőszekrény, fagyasztó, kombinált hűtőszekrény (értékhatár nélkül); mosógép, centrifuga, szárítógép és ezek bármely kombinációja, mosogatógép, vasalógép (értékhatár nélkül); villamos és/vagy gázenergiával működtetett sütő-, főzőberendezések és ezek kombinációja 10 000 Ft bruttó vételár felett; vízmelegitők, fűtő-, légkondicionáló- és egyéb légállapot-szabályozó berendezések 10 000 Ft bruttó vételár felett. A jótállás kötelező időtartama egy év, amit a gyártó vagy forgalmazó cég természetesen megnövelhet.

Magyarországon még csak minden tizedik égő takarékos
Magyarországon még csak minden tízedik, míg nyugat-európában minden második eladott égő energiatakarékos, miközben egy uniós irányelv értelmében 2015-re kizárólag ezek működhetnek a háztartásokban. A közelgő határidő mellett főleg a növekvő energiaárak miatt nő Európa-szerte a kereslet a kompakt fénycsövek iránt, amit új piaci szereplőként a német Hama is kihasznál. Az eddig is elsősorban tartozékairól ismert cég ugyanis Európa más országaival együtt Magyarországon is megkezdte Xavax termékcsaládja forgalmazását, melybe többek között 40 féle energiatakarékos, kompakt fénycső is tartozik. A világítótestek hazai piaca nehezen megbecsülhető, de a magyar háztartásokban nagyjából évi 20 millió darabot használnak belőlük. Ezek közül jelenleg minden tízedik tartozik az energiatakarékos kategóriába, míg nyugat-európában ezek aránya 50-60 százalék.

Energiatakarékos villanykörték
Egyre nagyobb a választék energiatakarékos villanykörtékből, és szerencsére az áruk is lefelé mozog. De ha ilyen fényforrást mellett döntünk, akkor érdemes jól körülnézni, mivel nem minden az ár. Bosszantó lehet, ha a normál izzók többszöröséért megvásárolt égő hamar tönkremegy, mert ekkor amit megtakarítunk az energiafogyasztáson, azt elveszítjük a gyakori cserével.


Külső lámpák használata
A legtöbb otthonban használnak villanylámpát a külső terek (kerti utak, bejárati ajtók előtti területek, erkélyek, teraszok, stb.) megvilágítására. Ezek a helyek nagyon alkalmasak a kompakt fénycsövek használatára, amelyek ugyan drágábbak a hagyományos izzóknál, de lényegesen hosszabb az élettartamuk és kisebb az áramfogyasztásuk. Célszerű a külső lámpákat mozgásérzékelővel és alkonykapcsolóval felszerelni, hogy csak akkor világítsanak, amikor tényleg szükség van a külső fényre

HÍRDETÉSEK

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz