Alapfogalmak - Energiapaletta

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Alapfogalmak

Fűtés, melegvíz

LINKEK

Komfortérzet
A termikus komfortérzetünket az ember ruházatán és aktivitásán (mozgásán) kívül alapvetően négy tényező befolyásolja: a léghőmérséklet (értéke és egyenletessége), a légnedvesség, a légmozgás és a környező felületek hőmérséklete.

Belső hőmérséklet
A higiéniai szakemberek a normál öltözetű, ülő, testi munkát nem végző ember számára általánosan a 22 C fok helyiség léghőmérsékletet tartják a legmegfelelőbbnek.

Téli méretezési külső léghőmérséklet
Az adott helyiség (épület) külső környezetére vonatkozó legalacsonyabb külső napi átlag léghőmérséklet, amelyet a sokévi meteorológiai statisztikai adatok alapján határoznak meg és a fűtési rendszerek méretezéséhez használnak. Magyarországon három, egymástól eltérő méretezési hőmérsékletű (-15 Cfok, -13 Cfok és -11 Cfok) területet határoztak meg.

Hőveszteség
Az adott helyiség (épület) határoló szerkezetein a külső és belső léghőmérséklet különbsége miatt átjutó hőáram.

Hőszükséglet
Az adott fűtött helyíség (épület) belső léghőmérsékletének biztosításához a fűtéssel bejuttatandó hőáram.

Hőfogyasztás
Az adott helyíség (épület) fűtésére egy meghatározott időszakban felhasznált hőenergia mennyisége.

Fűtőérték
A tüzelőanyag egységnyi mennyiségéből kinyerhető hőenergia mennyisége. Alsó fűtőérték (vagy egyszerűen fűtőérték), ha az égés során távozó víz halmazállapota gőz. Felső fűtőérték (vagy égéshő), ha a vízgőz még a kazánban kicsapódik a füstgázból (kondenzációs kazánok).

Hatásfok
A fűtési rendszerek hatásfoka megmutatja, hogy befektetett energia mekkora része hasznosul ténylegesen (hasznos energia). A befektetett és a hasznos energia különbsége a veszteség. Egy energetikai berendezés (pl. kazán) hatásfoka a berendezésből kinyert és a bevitt energia hányadosa.

Veszteség
Az energia átalakítása során mindig keletkezik veszteség. A veszteség nagysága azonban csökkenthető. Mindig vizsgálni kell, hogy egy tervezett intézkedésnek mik a költségei, mi a várható megtakarítás és vannak-e káros hatások.


Megtérülési idő
Egy veszteség csökkentő intézkedés általában pénzbe kerül. A megtérülési idő megmutatja, hogy hány év alatt térül meg az évenkénti megtakarításból a ráfordított költség. Az egyszerű megtérülési idő (ami csak tájékozódásra alkalmas) számításakor a ráfordított költséget osztjuk az egy évi megtakarítással.

HÍRDETÉSEK

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz