Alapfogalmak - Energiapaletta

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Alapfogalmak

Hűtés, klíma

LINKEK

Klímatizálás
A komfort klímatizálás az emberi tartózkodásra szolgáló zárt térben, az ott tartózkodás kellemesebbé tétele érdekében végrehajtott légállapot szabályozás. A szabályozott jellemzők nagysága szerint vannak egyszerű léghűtő-fűtő készülékek (amelyek csak a léghőmérsékletet tudják szabályozni), komfort klímaberendezések ( amelyek az előzőek mellett csökkenteni tudják a levegő páratartalmát is, és esetleg elvégzik a levegő tisztítását, regenerálását) és komplett légkondicionáló berendezések (amelyek hűtenek, fűtenek, szellőztetnek, párásítanak, szárítanak, levegőt tisztítanak és megkötik a szagokat).

Nyári méretezési légállapot
A klímarendszerek tervezésénél figyelembe vett külső levegő állapot jellemzők. Magyarországon jelenleg 30 C fokos, 45 % -os relatív nedvességtartalmú külső levegőre méreteznek.

Levegő nedvességtartalma
A levegő nedvességtartalma (páratartalma) az egységnyi levegőben lévő vízgőz mennyisége. Abszolút nedvességtartalom az egységnyi térfogatú levegőben található vízgőz mennyiség g/cm3-ben kifejezve. Adott hőmérsékleten és nyomáson az egységnyi térfogatú levegő csak meghatározott mennyiségű vizet képes felvenni. Ha ezt a maximális mennyiséget felvette, akkor telítetté válik. Ha a vízgőzzel telített levegő nyomását növeljük, vagy a hőmérsékletét csökkentjük, akkor víz csapódik ki belöle. A relatív nedvességtartalom az adott nyomású és hőmérsékletű levegő tényleges nedvességtartalmának viszonyítása az ugyanilyen nyomású  és hőmérsékletű vízgőzzel telített levegő nedvességtartalmához, %-ban kifejezve. Egy 50 % relatív nedvességtartalmú levegő tehát  - ugyanazon nyomáson és hőmérsékleten - még ugyanannyi vizet tud felvenni, mint amennyit eredetileg tartalmazott.

HÍRDETÉSEK

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz